يک پايگاه انگليسي در گزارشي به نقل از منابع آگاه نزديک به خاندان سلطنتي رياض گزارش کرد که دستکم 20 شاهزاده سعودي در روزهاي اخير در عربستان بازداشت شدهاند.
به گزارش گروه بينالملل خبرگزاري فارس، بعد از دستگيري «احمد بن عبدالعزيز» برادر شاه سعودي به اتهام طرح کودتا عليه «محمد بن سلمان» وليعهد عربستان، کنار زدن شاهزادههاي خاندان سلطنتي در عربستان سعودي همچنان ادامه دارد.
پايگاه انگليسي «ميدل ايست آي» در گزارشي اختصاصي به نقل از منابع آگاه نزديک به خاندان سلطنتي رياض در اين خصوص نوشت که بيش از 20 شاهزاده سعودي به دليل آنچه که ظاهراً بخشي از کودتا براي سرنگوني وليعهد عربستان بوده، بازداشت شدهاند.
اين رسانه در ادامه گزارش کرد که تاکنون نام چهار نفر از بازداشتشدگان براي اين رومه مشخص شده که شامل شاهزاده «احمد بن عبدالعزيز»، شاهزاده «نايف بن احمد بن عبدالعزيز» رئيس سازمان اطلاعات و امنيت نيروهاي زميني، شاهزاده «محمد بن نايف» وليعهد پيشين عربستان و «نواف بن نايف» عمو زاده محمد بن سلمان ميشوند.
منابع ميدل ايست آي تأييد کردند که «نايف بن احمد بن عبدالعزيز» عاليرتبهترين عضو نيروهاي مسلح عربستان سعودي است که تاکنون بازداشت شده است.
طبق اين گزارش، لحظاتي بعد از بازداشت اين افراد، محمد بن سلمان به شاهزادههاي سعودي دستور داد تا با انتشار پيامهايي در صفحات توييتر، وفاداري خود را به وي نشان دهند.
بنا به گفته منابع آگاه، محمد بن سلمان، افراد بازداشت شده را «به برقراري تماسهايي با قدرتهاي خارجي از جمله آمريکاييها و ديگران براي انجام کودتا متهم کرده است».
خبرگزاري رويترز به نقل از منابع آگاه گزارش کرد که شخص «سلمان بن عبدالعزيز» پادشاه عربستان دستور بازداشت اين شاهزادههاي سعودي را صادر کرده است.
اين منابع آگاه مدعي شدهاند که وضعيت روحي و ذهني پادشاه عربستان خوب است و اين در حالي است که پادشاه عربستان بنا بر گزارشات، از زوال عقل رنج ميبرد.
طبق اين گزارش، روز جمعه هفته گذشته، نگرانيهايي درباره سرنوشت شاهزاده «متعب بن عبدالله» نيز وجود داشت. متعب بن عبدالله که زماني وارث بالقوه تخت سلطنت تلقي مي شد در سال 2017، پس از توافق براي پرداخت بيش از يک ميليارد دلار براي حل دعاوي با مقامها از بازداشت در هتل مجلل «ريتس کارلتون» آزاد شد.
متعب 65 ساله پسر ملک عبدالله پادشاه سابق عربستان است و و مدت اندکي پيش از بازداشت از سمت خود بعنوان سرپرست گارد ويژه اخراج شده بود.
طبق اين گزارش، بازداشتهاي اخير، در مقايسه با بازداشتهاي 4 نوامبر سال 2017 (13 آبان ماه) تأثيرات به مراتب بيشتري بر ثبات پادشاهي عربستان خواهد داشت.
در نوامبر 2017، حدود 500 نفر از چهرههاي سياسي و بازرگاني عربستان طي عمليات تحت فرماندهي محمد بن سلمان که مبارزه با فساد خوانده شد، دستگير و در هتل مجلل ريتس کارلتون تحت بازداشت قرار گرفتند.
در اکتبر 2018، سازمانهاي اطلاعاتي آمريکا و انگليس تلاش کردند تا از محمد بن سلمان تضمين دريافت کنند که شاهزاده احمد بن عبدالعزيز پس از بازگشت به عربستان از لندن تحت بازداشت قرار نگيرد.
پيش از اين گزارش شده بود که صبح جمعه هفته گذشته، شاهزاده «احمد بن عبدالعزيز» برادر شاه سعودي و «محمد بن نايف» و «نواف بن نايف» برادر کوچکتر محمد بن نايف به اتهام خيانت به دستور محمد بن سلمان بازداشت شدهاند.
بنا به گزارش منابع ميدل ايست آي، محمد بن نايف (وليعهد سابق) به دوستانش و همچنين در نامهاي به خود پادشاه عربستان از حذف شدن کمک هزينههاي سلطنتي به خودش گله کرده بود.
منابع ارشد در خاندان سلطنتي به طور مداوم از نايف و احمد بعنوان جايگزينهاي احتمالي وليعهدي عربستان ياد ميکردند.
شاهزاده احمد بن عبدالعزيز يکي از مقامهاي عاليرتبه در پادشاهي سعودي است که آشکارا از محمد بن سلمان انتقاد ميکند و زمانيکه در اکتبر 2018 از خانه خود در لندن به عربستان بازگشت، فکر ميکرد که جايگاه وي بعنوان برادر کوچکتر پادشاه، مصونيت وي را در مقابل اقدامات برادرزادهاش تضمين ميکند.
آنطور که اين گزارش نوشته است، ظاهراً احمد به توصيه ديگر شاهزادههاي سعودي به عربستان بازگشته است و به طور آشکارا با انتصاب محمد بن سلمان بعنوان وليعهد عربستان و همچنين با حمله 2015 عربستان به يمن به دستور محمد بن سلمان مخالفت کرده است.
اين گزارش سپس به جنبه ديگري از مخالفتهاي آشکار احمد بن عبدالعزيز با وليعهد فعلي عربستان اشاره کرد و نوشت، احمد بن عبدالعزيز يک ماه قبل از آنکه به عربستان بازگردد، به جمعي از معترضاني که عليه خاندان آل سعود در مقابل خانهاش در لندن تجمع کرده بودند و شعار ميدادند: «مرگ بر آل سعود، خاندان جنايتکار» گفت: «به چه دليل چنين چيزي را درباره آل سعود ميگوييد. چه ارتباطي به کل خاندان آل سعود دارد؟ افراد خاصي مسئول هستند. بقيه را داخل نکنيد. پادشاه و وليعهد عربستان و برخي ديگر در دولت مسئول هستند».
با اينحال، عليرغم تمامي مخالفتهاي آشکار با وليعهد عربستان سعودي، احمد پس از بازگشت مورد احترام قرار گرفت، کمک هزينه سلطنتي وي پرداخت شد و تا پيش از بازداشت اخيرش، اجازه سفر داشت.
ميدل ايست آي با اشاره به اين موارد نوشت، برخلاف نوامبر 2017 که بن سلمان از محبوبيت زيادي در زمان بازداشت 500 نفر از چهرههاي سياسي و بازرگاني برخوردار بود، اما هماکنون بيش از هر زماني در خاندان سلطنتي منفور شده است.
گمانهزنيهاي زيادي درباره بازداشتهاي اخير در عربستان سعودي مطرح است که در يکي از اين موارد، خبرگزاري آمريکايي آسوشيتدپرس به نقل از منابع آگاه نوشت، احمد بن عبدالعزيز در محافل خصوصي از نيتي خود درباره بستن حرمين شريفين سخن گفته است.
عربستان از هفته گذشته و در پي شيوع ويروس کرونا عمره مفرده را ممنوع کرد. اين کشور هفته جاري درهاي مسجدالحرام را به روي زائران باز کرد اما ممنوعيت عمره پابرجاست. (جزئيات بيشتر)
نيويورکتايمز نيز در گزارشي در پي تحولات اخير در عربستان نوشت که محمد بن سلمان 34 ساله پيش از اين نيز قدرت خود را براي جانشيني پدر 84 سالهاش تثيبت کرده بود اما بنا به گفته چندين تن از افراد نزديک به خاندان سلطنتي رياض، بازداشتهاي اخير نشان ميدهد که وليعهد عربستان تا چه اندازه براي محاصره مخالفانش در خاندان سلطنتي پيش ميرود و در ميان هم ردههاي خود ايجاد رعب و وحشت ميکند.
اين رومه آمريکايي همچنين تأکيد کرد که بازداشتيهاي اخير در خاندان سلطنتي رياض همچنين نمايانگر ترس احتمالي محمد بن سلمان از توطئههاي اعضاي خاندان سلطنتي عليه وي است و همچنين نشان ميدهد احتمالاً وليعهد عربستان در آستانه برعهده گرفتن جانشيني کامل حاکميت عربستان از پدر سالخوردهاش، تلاش ميکند تا هرگونه مخالفتهاي احتمالي را از ميان بردارد.
انتهاي پيام/
درباره این سایت